Modalitatile de gestionare ambalajelor si deseurilor de ambalaje. Potentiale solutii. (4)

Raluca Teodorescu– Senior Associate Lawyer, Vlasceanu, Ene & Partners

In continuarea analizei noastre privind piata ambalajelor si deseurilor de ambalaje, dupa ce am tratat in prealabil provocarile cu care se confrunta operatorii economici in piata si metodele alternative de gestionare a deseurilor de ambalaje, revenim mai jos cu potentiale solutii pentru minimizarea riscurilor operatorilor economici rezultate din gestionarea deseurilor de ambalaje.

Asa cum am mentionat in articolele noastre anterioare, fiecare metoda de gestionare a deseurilor de ambalaje (i.e. gestionarea prin intermediul unui operator de transfer de responsabilitate (OTR) si/sau gestionarea individuala) prezinta propriile avantaje si dezavantaje.

s, operatorii economici au la dispozitie una din urmatoarele variante:

1. O metoda de gestionare combinata

Conform principiului economic nu-ti pune toate ouale in acelasi cos, consideram ca, din punct de vedere al riscului, operatorii economici ar putea opta pentru o metoda de gestionare combinata, i.e. atat prin OTR, cat si individual.

Astfel, operatorii economici ar putea incheia contracte cu OTR pentru o parte din ambalajele introduse pe piata si, in acelasi timp, ar putea incheia si contracte directe cu generatorii/ detinatorii de deseuri de ambalaje si ceilalti participanti pe fluxul gestionarii deseurilor (e.g. administratori, transportatori, reciclatori/ valorificatori) pentru gestionarea individuala.

In acest fel, in cazul in care OTR-urile nu isi vor indeplini obligatiile sau vor refuza preluarea responsabilitatii pentru anumite cantitati de ambalaje, operatorii economici si-ar putea asigura, cel putin partial, indeplinirea in mod individual a obligatiilor de reciclare/ valorificare.

Similar, in cazul in care operatorii economici nu ar reusi reciclarea/ valorificarea individuala a deseurilor de ambalaje, cantitatile respective ar putea fi oricand transmise OTR-urilor.

O astfel de metoda de gestionare se poate dovedi, credem noi, extrem de utila in special acelor societati care genereaza deseuri de ambalaje din activitatea proprie, detinerea acestor deseuri conferindu-le un avantaj evident.

2. Crearea unui OTR propriu

O alta optiune pentru mitigarea riscurilor provenind din gestionarea deseurilor de ambalaje ar putea consta in chiar crearea de catre operatorii economici a unui OTR propriu, asupra careia sa detina controlul.

Aceasta optiune aduce cu sine o serie de avantaje si dezavantaje. Avand in vedere ca o parte din acestea au fost detaliate in articolele noastre precedente, ne-am limitat numai la prezentarea schematica a acestora si detalierea numai a aspectelor noi (i.e. sectiunea ce cuprinde dezavantajele):

Avantaje

  • Controlul direct: operatorii economici ar putea detine in permanenta controlul asupra gradului si modalitatii indeplinirii obligatiilor de reciclare/ valorificare a deseurilor de ambalaje.

  • Transparenta: operatorii economici ar putea tine o buna evidenta a trasabilitatii deseurilor de ambalaje.

  • Transferul responsabilitatii: operatorii economici ar putea beneficia de principalul avantaj al contractarii unui OTR, i.e. transferul responsabilitatii integrale pentru indeplinirea obiectivelor de reciclare/ valorificare.

  • Garantia cantitatilor: operatorii economici ar putea fi protejati de refuzul celorlalte OTR-uri de a prelua responsabilitatea pentru anumite cantitati de ambalaje.

  • Know-how: detinerea de catre OTR a cunostiintelor necerare in vederea indeplinirii obiectivelor privind gestiunea deseurilor de ambalaje in beneficiul operatorilor ecocomici.

  • Punct unic de contact: spre deosebire de o gestiune individuala, unde operatorii economici incheie contracte directe cu toti participanti pe fluxul gestionarii deseurilor (e.g. administratori, colectori, transportatori, reciclatori/ valorificatori), un OTR are calitatea de unic punct de contact in relatia cu operatorul responsabil, ceea ce conduce la conservarea resurselor interne ale operatorului responsabil, acesta putandu-si aloca resursele umane pentru activitatea propriu-zisa.

  • Tinerea sub control a costurilor: Cu toate ca, la o prima vedere, reciclarea/ valorificarea deseurilor de ambalaje prin propriul OTR ar putea parea o optiune mult mai atractiva din punct de vedere al costurilor lunare, nu trebuie pierdute in vedere costurile initiale cu constituirea si autorizarea OTR-ului, care pot fi destul de ridicate, asa cum am mentionat in sectiunea de mai jos dedicata dezavantajelor acestei metode.

Dezavantaje

Dezavantajul major al acestei metode il reprezinta consumul de resurse interne si financiare ale operatorilor responsabili privind constituirea, autorizarea si functionarea OTR-ului. In acest sens mentionam urmatoarele cerinte principale privind autorizarea unui OTR, astfel cum sunt prevazute de Ordinul nr. 932/2016 privind aprobarea Procedurii de autorizare pentru preluarea responsabilitatii gestionarii deseurilor de ambalaje:

  • OTR-ul este o societate pe actiuni;

  • toti actionarii unui OTR sunt, obligatoriu, operatori responsabili care introduc pe piata ambalaje si deseuri de ambalaje;

  • obiectul de activitate al unui OTR este definit prin codul CAEN 8299 – Alte activitati de servicii support pentru intreprinderi n.c.a.

  • capitalul social al unui OTR este de cel putin 400.000 RON;
  • este necesara pregatirea unui plan de operare.

Concluzii

In lumina celor de mai sus, consideram ca este imperios necesara identificarea unor solutii pentru a debloca situatia actuala din piata, caracterizata de un inalt grad de incertitudine. Asa cum am mentionat si in articolele noastre anterioare, este necesara activarea operatorilor economici din industrie, a asociatiilor de profil si a autoritatilor publice pentru modificarea sistemului prezent, sistem care s-a dovedit a fi deficitar, intr-unul realist, performant si echitabil pentru toti jucatorii din piata. Nu in ultimul rand, sustinem stabilirea unei strategii optime de indeplinire a obligatiilor de reciclare/ valorificare a deseurilor de ambalaje, fiind necesar ca toate acestea sa fie sprijinite si de un cadru legislativ adecvat.

Senior Associate