Scurte consideratii privind efectele Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 3/ 2018 privind unele masuri fiscal-bugetare

Stefan Ene – Of Counsel

In data de 8 februarie 2018 a fost publicata, in Monitorul Oficial cu numărul 125, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare ("OUG nr. 3/2018").

Dintre modificarile aduse de OUG nr. 3/20181ne referim mai jos la aceea privind contributiile sociale si contributiile sociale de sanatate datorate de salariatii incadrati in baza unui contract individual de munca cu timp partial.

Cadrul legal anterior intrarii in vigoare a OUG nr. 3/2018

 

Asa-zisa revolutie fiscala, demarata efectiv odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 4/2017 a stabilit ca salariatii care lucreaza cu fractie de norma si ale caror venituri brute erau sub nivelul salariului minim pe economie (i.e. 1.900 RON, incepand cu 1.01.2018) datoreaza contributiile de asigurari sociale (inclusiv cele de sanatate) prin raportarea procentelor aplicabile la valoarea salariului minim pe economie si nu la castigul salarial brut efectiv.

Nota: Exista cateva categorii exceptate de la aceasta regula (e.g. studentii cu varsta de pana la 26 ani).

Ulterior, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017, povara tuturor categoriilor de contributii sociale a trecut aproape integral in sarcina salariatilor, incepand cu data de 1.01.2018. Norma privind calcularea si plata contributiilor de asigurari sociale (inclusiv cele de sanatate) prin raportarea procentelor aplicabile la valoarea salariului minim pe economie a fost insa mentinuta.

OUG nr. 3/2018

In luna februarie 2018 insa, au devenit evidente efectele concrete coroborate ale celor doua acte normative mai sus-mentionate, moment in care o parte dintre salariatii care lucreaza cu fractie de norma si ale caror venituri brute erau sub nivelul salariului minim pe economie au fost pusi in fata unei situatii complet ingrate, vazandu-si veniturile diminuate considerabil. Au fost si cazuri, mai putine ce-i drept, in care astfel de salariati ar fi trebuit sa “aduca bani de acasa”, tinand cont de faptul ca ar fi datorat cu titlu de contributii sociale (inclusiv contributiile de sanatate) sume mai mari decat cele pe care le aveau de incasat de la angajatori.

Intr-o astfel de situatie, care impunea o rezolvare cat mai rapida, OUG nr. 3/2018 a modificat Legea nr. 227/2015 (Codul fiscal) exact in zone care facusera anterior obiectul actelor normative citate mai sus. Noua regula adusa prin OUG nr. 3/2018 este ca salariatii datoreaza contributiile de asigurari sociale (inclusiv cele de sanatate) la nivelul veniturilor obținute si ca orice diferența de contribuții până la nivelul salariului minim brut va fi platita de angajator in numele salariatilor. Din punct de vedere al efectelor generate consideram ca suntem in fata unei veritabile reasezari a contributiilor sociale2 de la salariat la angajator, chiar daca aceasta reasezare nu este admisa formal (si) din punct de vedere al terminologiei utilizate.

Consecinte ale OUG nr. 3/2018

Intr-o anumita masura, prin intrarea in vigoare a OUG nr. 3/2018 s-a implinit poate cea mai mare temere a angajatorilor din mediul privat exprimata in momentul in care s-a decis mutarea contributiilor de la angajator la salariat, respectiv temerea ca abordarea ar putea fi din nou modificata, total sau partial. O astfel de modificare a abordarii genereaza pierderi insemnate tocmai pentru angajatorii de buna-credinta, care au procedat deja la majorarea salariilor brute ale salariatilor astfel incat sa le conserve acestora din urma veniturile nete avute pana in luna decembrie 2017.

Iata ca, la nici 3 luni distanta de la OUG nr. 79/2017, abordarea este din nou modificata (din perspectiva efectelor), iar angajatorii sunt din nou impovarati prin obligarea acestora la plata in numele salariatilor a contributiilor de asigurari sociale (inclusiv cele de sanatate) pentru diferenta dintre veniturile brute realizate efectiv de salariati si nivelul salariului minim pe economie.

Impact financiar

Efectul direct al OUG nr. 3/2018, pentru salariatii al caror venit brut este sub salariul minim pe economie, consta intr-o crestere a venitului net deoarece, incepand chiar cu luna ianuarie 2018, acestia datoreaza contributiile sociale strict prin raportare la nivelul venitului obtinut.

Implicit, costul total al angajatorilor ajunge sa fie mai mare deoarece, incepand chiar cu luna ianuarie 2018, vor fi nevoiti sa plateasca in numele salariatilor diferenta de contributii sociale dintre nivelul salarial brut obtinut si salariul minim brut pe economie.

Principalii perdanti sunt exact angajatorii de buna-credinta, care au procedat deja la majorarea salariilor brute ale salariatilor astfel incat sa le conserve acestora din urma veniturile nete avute pana in luna decembrie 2017. Avand in vedere faptul ca o buna parte dintre angajatori, de buna-credinta, au procedat intre timp la majorarea salariilor brute iar aceste majorari au plecat de la premisa contributiilor sociale (inclusiv contributiile de sanatate) aflate integral in sarcina salariatilor (la momentul respectiv), este evident ca odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 3/2018 acesti angajatori sunt cei care au cel mai mult de pierdut.

Cum nimic nu poate obliga acesti salariati sa accepte ajustarea salariilor brute, angajatorii nu au alta optiune decat aceea a negocierilor individuale in incercarea de a reechilibra situatia si a ajunge din nou in situatia in care, in urma tuturor acestor modificari, nici angajatorii si nici salariatii sa nu aiba de pierdut si/ sau de castigat in mod nejustificat.

Pentru acei salariati care, desi inregistreaza un venit brut sub salariul minim pe economie, se incadreaza in situatiile de la alin. 52 al art. 146 din Codul Fiscal, impactul OUG nr. 3/2018 este neutru, acestia fiind exceptati de la obligatia de calcul si plata a contributiilor la nivelul salariului minim.

Aplicabilitate materiala si temporala

 

Masura este aplicabila atat pentru salariatii bugetarii, cat și pentru cei din mediul privat si se aplica incepand cu salariile aferente lunii ianuarie 2018.

Suntem de parere nici aspectele legate de constitutionalitatea OUG nr. 3/2018 nu pot fi complet excluse din discutie, avand in vedere faptul ca actul normativ, desi a intrat in vigoare in luna februarie 2018, reglementeaza inclusiv situatia salariilor din luna ianuarie 2018!!! Inutil sa precizam faptul ca, pana la data de 8.02.2018 (data intrarii in vigoare a OUG nr. 3/2018), data scadenta a unei parti considerabile a salariilor aferente lunii ianuarie era depasita.

1Modificari aduse Legii nr. 227/2015 (Codul fiscal)

2Pentru salariatii incadrati in baza unui contract individual de munca cu timp partial.